top of page

Vad är högkänslighet?

  • Skribentens bild: Sofia
    Sofia
  • 11 feb. 2021
  • 4 min läsning

Uppdaterat: 7 sep. 2022

Har du hört om begreppen högkänslig, starkskör, sensitiv och känslomässigt begåvad? Tycker du de passar in på dig själv eller någon annan? Det vore inte så konstigt i sådana fall då ca 20% av befolkningen är högkänsliga.


Vad är högkänslighet?


Högkänslighet är ingen diagnos utan ett personlighetsdrag. Vi är de som i flocken tar in alla intryck, observerar, skyddar och finner de bästa lösningarna för allas skull.


“Det är inte bara att rycka på axlarna och gå vidare, istället gör det riktigt ont i en. — STIL AF SOFIA


Vi som är högkänsliga har en förmåga att bearbeta alla intryck på ett djupare plan än andra. All information vi får, det som vi känner och ser runt omkring oss bearbetas djupare, vi använder tidigare erfarenheter och relaterar till olika saker. Den intuitiva förmågan är mycket hög och ibland vet vi saker som vi inte kan förklara hur eller varför vi vet det. Detta innebär förstås inte att vi kan ha fel.


Högkänsliga har också en emotionell mottaglighet och hög empatiförmåga. De som är icke högkänsliga är såklart inte oempatiska eller saknar förmåga att känna in sinnesstämningar och annat runt omkring sig. Förmågan till detta kan vara större eller mindre hos icke högkänsliga. Man kan t.ex. vara mycket empatisk utan att vara högkänslig. Dock reagerar vi högkänsliga mer på både positiva som negativa upplevelser. Något fint och glatt kan få oss att reagera mycket starkt. När vi får känna något negativt, kan t.ex. vara en situation där vi ser orättvisa eller blir behandlade felaktigt, så blir känslan översvallande tung för många. Det är inte bara att rycka på axlarna och gå vidare, istället gör det riktigt ont i en.



Högkänsliga upptäcker och lägger märke till subtila saker, ofta sådant som andra missar och inte tänker på. Ofta kanske man ser eller hör eller känner doft av något på ett mer fördjupat sätt. Det handlar också om att känna av sinnesstämningar och andra icke-verbala signaler där vi t.ex. ser om personen är pålitlig eller inte.


Forskning har visat att högkänsliga har en ökad aktivitet i den del av hjärnan som kallas insula, jämfört med andra människor. Detta innebär att vi inte bara vet hur någon känner sig, utan också faktiskt själva mer eller mindre känner samma känslor som den personen känner.


Högkänslighet och relationer - vinster & utmaningar


Dessa egenskaper är fantastiska att få bära och är en tillgång i livet! Att se det runt omkring en på ett djupare sätt och på så vis också vilja finna lösningar för sig själv och andra.

Det är självklart så att det är lättare som högkänslig att bli överstimulerad av alla intryck och känslor, vilket gör oss trötta och det finns då behov av återhämtning! Vi kanske gråter lättare och när vi är överstimulerade så visar vi kanske mindre av vår inkännande förmåga. Vår vardag, vårt samhälle och våra arbeten är också till största del uppbyggda utifrån de andra 80% som är icke högkänsliga.



Jag är själv högkänslig, med ett extrovert drag, och har vetat det i många år. Det är dock inte förrän nu som jag börjat bearbeta min högkänslighet och på så vis lära mig mer om den och om mig själv. Det är viktigt att bejaka sina sidor och sitt behov att utvecklas för att finna rätta vägar i livet.


På min blogg Stil af Sofia delar jag med mig av min högkänslighet och mitt intresse för hantverk, därav övervägande blommor. Blommor, naturen och hantverk i allmänhet är som medicin för min högkänslighet.


Välkommen in och läs, titta och läk.


Är du också högkänslig? Här får du tips!


Tips 1. Läs på mer om ämnet.


Är du som jag högkänslig så är mitt tips att läsa på mer i ämnet.

⦁ Elaine N. Aron forskar om högkänslighet och har skrivit flera böcker ⦁ Sök också på internet i ämnet ⦁ Du är naturligtvis varmt välkommen att läsa mer på min hemsida Stil af Sofia och följa mig på min instagram @stil_af_sofia för att se hur vardagen kan vara som högkänslig.


Tips 2. Gör test för att se om du är högkänslig

Det finns olika test som kan hjälpa dig, t.ex. så har Sveriges förening för högkänsliga ett test på sin hemsida.

Tips 3. Kom ihåg alla positiva delar

Du som är högkänslig är en tillgång för samhället, i vänskapskretsen som på arbetet! Påminn dig själv t.ex. om att du

  • är bra på att upptäcka felaktigheter

  • är samvetsgrann

  • kan koncentrera dig djupt

  • är kreativ

  • kan känna in sinnesstämningar och är en bra kompass på så vis.

Om du har egna tips så vore det väldigt kul om du vill dela med dig av dem i kommentarerna nedan!

Vi människor är alla unika och fantastiska! Vi har olika förmågor som gör att vi är vi. Det som är viktigt för mig att förmedla är att vi duger precis som vi är och att vi också därför behöver lyfta blicken och se varandra, acceptera och visa förståelse för varandra.


Mer av Sofia

Läs även Sofias inlägg på hennes egen blogg, t.ex. Högkänslig i arbetslivet och Hur vet jag att jag är högkänslig?


Källor

Elaine N Aron, 2017. Den högkänsliga människan: konsten att må bra i en överväldigande värld Elaine N Aron, 2016. Den högkänsliga människan och kärleken: låt kärleken bli din vän i en överväldigande värld

 
 
 

Comments


Följ Hälsologiskt via mail

Nu kan du följa hälsologiskt via mail. Du får då nyheter och uppdateringar direkt till din inkorg. Oroa dig inte, jag respekterar både din tid och din inkorg. Jag lovar att inte skicka ut en massa mail i onödan. Kram, Felicia

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page