top of page

Ligger mobilerna bakom ungas psykiska ohälsa?

Är det de smarta mobiltelefonernas fel?


Från och med 2012, ungefär samtidigt som smartphones började bli riktigt stort, så har det skett en brant ökning i statistiken om unga som upplever oro och ångest. Måndagens avsnitt av Vetenskapens Värld handlade om just detta. Där ställer de sig frågan om det är mobiltelefonernas fel att ångest och annan psykisk ohälsa ökar bland ungdomar i Sverige? Vissa forskare säger ja, eftersom den psykiska ohälsan bland unga började öka drastiskt i och med intåget av smarta mobiltelefoner.



Många andra forskare är dock kritiska till slutsatsen att smartphones är orsaken till att unga mår sämre. Ett samband mellan smartphones och psykisk ohälsa innebär nämligen INTE att det nödvändigtvis är smartphones som är orsaken. Det skulle lika gärna kunna vara tvärt om - att ungdomar som mår psykiskt dåligt tenderar att använda mobilen mer. Vi måste alltså ställa frågan: Är det smartphones som orsakar psykisk ohälsa, eller är det så att unga med psykisk ohälsa spenderar mer tid på sina smartphones? Vad är hönan och vad är ägget?



Prestationssamhället


Dessa forskare pekar istället på andra stora faktorer som sammanfaller med psykisk ohälsa hos unga - t.ex. socioekonomisk status, ökad prestationspress i samhället och skolresultat. De menar att det skett en prestationsinriktad samhällsutveckling, där unga personer känner väldigt hög press på att prestera bra på skolan eller på jobbet, att man gärna ska ha extrajobb utanför studier, och högsta betyg samtidigt. Man ska liksom alltid ska vara på topp.


Sven Bremberg är forskare i folkhälsovetenskap och menar att det finns många andra stora samhällsförändringar som kan ligga bakom den stora ökningen av psykisk ohälsa. Bremberg poängterar speciellt att det är väldigt "farligt att anta att det är smartphones [som är orsaken], eftersom vi då blir blinda" för andra möjliga förklaringar.


Ungdomsorganisationen Team Tilia påpekar att det också finns väldigt positiva saker med smartphones, t.ex sociala medier. De menar att det är så de faktiskt når ut och får kontakt med unga som mår dåligt.

 
 
 

Comments


Följ Hälsologiskt via mail

Nu kan du följa hälsologiskt via mail. Du får då nyheter och uppdateringar direkt till din inkorg. Oroa dig inte, jag respekterar både din tid och din inkorg. Jag lovar att inte skicka ut en massa mail i onödan. Kram, Felicia

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page