ADHD hos vuxna kvinnor
- Felicia
- 10 feb. 2021
- 9 min läsning
Uppdaterat: 28 mars 2023
Det är inte alls ovanligt att kvinnor får sin ADHD-diagnos när de är vuxna. Antingen kan symptomen varit dolda, eller så hade föräldrar och lärare inte tillräckligt med kunskap för att förstå att hennes beteende när hon var liten berodde på ADHD. ADHD kan dessutom se väldigt annorlunda ut när man vuxit upp. Här kan du läsa mer om hur ADHD ofta ser ut hos vuxna kvinnor.
Hur ser ADHD ut hos vuxna kvinnor?

Det finns otroligt många komplexa sociala normer som kan påverka hur ADHD uttrycks hos kvinnor, samtidigt som hormonnivåerna också kan påverka vilka symptom en person har. Alla kvinnor och deras kroppar är ju dessutom olika från varandra, vilket gör att det som är sant för en kvinna med ADHD såklart inte behöver vara sant för en annan kvinna med ADHD. Dessutom har de olika erfarenheter och uppväxter som ytterligare skiljer dem åt. Dock finns det några vanliga teman som ofta (men inte nödvändigtvis alltid) tas upp. I denna text kan du läsa om några av dem.
På eller av - intressebaserat fokus

Ett vanligt missförstånd är att personer med ADHD alltid har svårt att fokusera. Detta är långt ifrån sant. Personer med ADHD har svårt att fokusera när saker är monotona, tråkiga och/eller svåra. De har dock oftast inga problem alls när det kommer till att fokusera på saker de är intresserade av, sånt som är roligt och/eller spännande.
Det brukar sägas att ADHD-hjärnan har ett intressebaserat fokus. När något är intressant så stimuleras utsöndringen av dopamin i hjärnan, vilket gör att personen helt plötsligt

kan fokusera hur bra som helst på just det som är intressant. Då kan personen istället hålla fokus väldigt länge och så bra att hela världen runt omkring försvinner. Detta kallas för att hyperfokusera.
Bilderna här intill är bra illustrationer av hur många med adhd upplever det. Antingen är något superintressant, eller så är det supertråkigt. Antingen går det inte att fokusera alls, eller så blir man nästan helt besatt av att göra det man håller på med. På eller av.
Lätt stressad men bäst i en stressig situation

Personer med ADHD kan känna sig väldigt stresskänsliga när det gäller saker som andra kanske tycker är vardagsmat. Att hålla ihop vardagspusslet med jobb, matlagning, träning, städning och tvätt, vara mamma, flickvän och kompis kan vara otroligt överväldigande för någon med ADHD. Samtidigt kan många med ADHD vara otroligt duktiga och effektiva i akuta situationer, då de (speciellt de med hyperaktiva drag) ofta trivs i den stimulerande miljön och kanske arbetar bättre under tidspress. Även detta beror på att denna miljö stimulerar hjärnan att frigöra tillräckligt med dopamin för att man ska kunna fokusera riktigt bra. I denna situation kan personer med ADHD ofta vara väldigt duktiga på problemlösning, samt att veta vad det är som behöver göras.
Olika roller i gruppen
Av denna anledning finns det många forskare som tror att personer med ADHD har varit väldigt viktiga för gruppens överlevnad när vi levde som jägare och samlare. I en farlig miljö är det ju väldigt positivt att ha några som tar in alla intryck - som noterar alla ljud och allt som rör sig i buskarna. Vissa (de utan ADHD-dragen) kunde då fokusera på att t.ex. göra upp en eld medan de andra (med ADHD-dragen) kunde hålla koll på omgivningen och se till så att gruppen inte blir attackerade av vilda djur under tiden.
I en farlig situation kunde personerna med ADHD-dragen dessutom prestera väldigt bra. Då var det förmodligen en fördel att vara impulsiv, eftersom det i en sådan situation inte finns tid att tänka för mycket. Att vara impulsiv och risktagande gjorde förmodligen att de vågade ta riskerna som krävdes för att försvara gruppen.
När faran sedan var över, så kunde de andra (utan ADHD-dragen) ta över och fortsätta med de mer vardagliga sakerna som planering, organisering och andra saker som personer med ADHD kanske inte är lika bra på, men som också är väldigt viktigt. Det var alltså viktigt att gruppen hade alla slags individer, som alla komplementerade varandra. Detta gjorde att hela gruppen hade större chans att överleva.
Skjuter upp saker till sista stund
Nackdelen i dagens samhälle blir att många med ADHD har svårt att sätta igång med ett arbete förrän i sista stund, då det börjar bli akut. Stresshormonet kortisol hjälper då till och mer dopamin utsöndras. Helt plötsligt blir det mycket lättare för personen att genomföra uppgiften, eftersom tidspressen och vikten av att hinna göra klart helt plötsligt gör att det blir lättare att fokusera på det som är viktigt. Uppgiften känns helt plötsligt inte alls känns lika svår som den gjorde två dagar tidigare.
Svårt att reglera energinivåer
Personer med ADHD kan också ha problem med att deras hjärnor har svårt att reglera deras energinivå. Ena stunden känns det som att man har all energi i världen, andra stunden orkar man inte ens kliva upp ur soffan. Att ha stora variationer i sina prestationer pga detta är väldigt vanligt när det kommer till personer med ADHD. Deras hjärna kan till och med har svårt att reglera dess vakenhets- och trötthetshormoner, vilket kan göra att de t.ex. får sömnproblem eller svårt att hålla sig vaken under dagen.
Tankar som aldrig slutar snurra

Många med ADHD beskriver att de har väldigt mycket tankar som snurrar runt i huvudet och att det kan bli svårt att sortera dem. Vissa beskriver det som ett slags bakgrundsljud, diffusa tankar som hela tiden finns där bakgrunden. Tankarna kan också gå väldigt fort, nästan som på automatik. Som att de bara spelas upp i ens hjärna. Medan en person utan ADHD håller fokus på en tanke i taget kan personen med ADHD ha hunnit tänkt på massvis av mer eller mindre relevanta saker. Detta kan handla om vad som helst. T.ex. kanske man börjar tänka på en sak och helt plötsligt har man tänkt på tusen andra saker och hamnat lååångt ifrån det man började tänka på. Det kan handla om vad som helst, associationer eller kanske gamla minnen eller hypotetiska scenarion. Lite som på denna bild med Matthew McConaughey. Du vet, 6 timmar, dagar, veckor eller år..
Här är ett exempel från när jag och min sambo står och lagar mat:
Jag: Vad tänker du på när du lagar mat? Han: Vad menar du, jag tänker på att laga mat. Jag: Men alltså, tänker du inte på något annat medan du tänker på att laga mat? Han: Nä, jag tycker det är rätt avslappnande, jag tror inte jag tänker på så mycket. Vadå, vad tänker du på? Jag: Just nu tänkte jag på hur det där argumentet som Monica och Chandler hade i det där avsnittet av Vänner, och sedan funderade jag över vad jag skulle ha gjort i en sådan situation, och sedan kom jag på att tänka på den där gången jag diskuterade med en klasskompis i gymnasiet, och vad hon sa, och vad jag sa och vad hon svarade, och vad jag borde ha sagt då istället för det jag egentligen sa [och så fortsätter det]... Jag kan inte låta bli, allt bara spelas upp i huvudet på mig.
När personer med ADHD sedan börjar med ADHD-medicin säger många att de helt plöstligt kan fokusera på en sak i taget. Att de där konstanta bakgrundsbruset dämpas, och att det känns som att de kan tänka färdigt en tanke i taget.
Känsla av att inte ha kontroll över sitt liv

Eftersom vardagliga sysslor kan kännas så överväldigande och eftersom kvinnor dessutom ofta förväntas ha koll på allt som händer både på jobbet, inom familjen, barnens skola, födelsedagar och vad som pågår i alla vänners liv just nu, så känner många kvinnor med ADHD att de aldrig har kontroll över sitt liv. ADHD innebär ofta svårigheter med planering, prokrastinering och glömska, vilket gör det svårare att känna sig i kontroll över vardagen.
Dessutom kan det impulsvia draget hos personer med ADHD göra att det blir svårt att reglera sig själv. Det blir alltså lättare att tappa kontrollen över sig själv när man är stressad, arg, ledsen eller väldigt entusiastisk. Kanske litar man inte heller på sig själv att göra rätt prioriteringar eller val, eftersom man vet med sig att man ofta göra saker utan att tänka igenom det först.
Känsla av att vara annorlunda

Många med ADHD beskriver även en känsla av att hela tiden ha känt sig annorlunda, eller att länge ha vetat att något inte riktigt stämmer. Detta är inte alls så konstigt, eftersom de hela livet försökt passa in i formen av det “normala”. Det är som att vara en fyrkant som får höra att den är en cirkel och ska få plats i ett runt hål. Man tänker att man borde fungera precis så som neurotypiska personer gör och försöker men inte riktigt lyckas.
Det är som att hela sitt liv fått höra att det finns en enda instruktionsbok för hur det är att vara människa. Tänk dig att du försökt följa den där intruktionsboken hela ditt liv men att du ändå aldrig lyckas få till det riktigt. Du vet kanske bara att något känns konstigt, varför får du det inte att fungera? Alla andra verkar ju lyckas, så varför fungerar det inte för dig? Trots att du alltid försöker följa den där jäkla instruktionsboken så känns det aldrig riktigt rätt... När du sedan får din ADHD-diagnos är det som att någon helt plötsligt säger till dig att "Nä men oj då! Du har ju följt fel instruktionsbok hela ditt liv. Du ska ju ha den här istället - ADHD-instruktionsboken!" Inte kostigt att saker inte har gått ihop!
Dåligt självförtroende och dålig självkänsla

På grund av alla svårigheter som personer med ADHD upplever är det lätt att börja klanka ned på sig själv. Kvinnor med ADHD har därför större risk att få dåligt självförtroende eller dålig självkänsla.
Detta kan till exempel hända när hon upplever att hon inte lyckas leva upp till förväntningarna oavsett hur mycket hon anstränger sig, eller om saker som hon oftast gör i all välmening ändå visar sig bli fel. Därför är det inte alls ovanligt att kvinnor med ADHD också har problem med självkänslan och/eller självfötroendet.
Svårt att reglera sina känslor

ADHD kommer som sagt ofta med en svårighet att reglera sig själv och sina känslor. Detta kan uttryckas på olika sätt hos olika individer.
För vissa innebär detta att det är svårt att hålla tillbaka sina känslor och att det inte går att låta bli att visa sin ilska, sorg eller besvikelse. Denna person kanske ofta får höra att hon är överkänslig och överreagerar, eller att hon är bitchig eller en drama queen. Detta kan handla om svårigheter att behärska sig själv när du blir arg och frustrerad, något vi ofta får höra om när det handlar om ADHD. Det behöver inte nödvändigtvis handla om en svårighet att reglera just sin ilska. Det kan lika gärna handla om svårigheter att reglera sina känslouttryck och intensiteten hos känslorna när det kommer till t.ex. besvikelse och sorg. Det kan till exempel handla om att ha svårt att hålla tårarna borta, avsett om man känner sig arg, ledsen, påhoppad, orättvist behandlad eller bara frustrerad eller stressad.

Det måste inte synas på utsidan. En del kvinnor med ADHD/ADD kan vara framgångsrika med att inte uppvisa allt för mycket känslor utåt, men ändå ha problem med att reglera sina känslor på insidan. Något en person utan ADHD lättare kan skaka av sig och glömma bort kan en person med ADHD ha otroligt svårt att släppa taget om. Det en person utan ADHD har släppt inom en kvart kan personen med ADHD kanske inte låta bli att tänka på resten av dagen, veckan, månaden eller livet. Det är inte ovanligt att personer med ADHD säger att de har haft svårt att somna eftersom de kom att tänka på den där pinsamma saken de gjorde för flera år sedan, eller den där gången de bråkade med en kompis när de var små. Kanske får man höra av andra att man måste "sluta älta saker hela tiden".
Känslig för kritik

Personer med ADHD kan också vara otroligt känsliga för kritik, vilket förmodligen beror på svårigheten att reglera sina känslor, det vacklande självförtroendet / självkänslan samt rädslan för att inte passa in. Inte heller blir det lättare av att hela tiden känna att man är annorlunda, och att man måste kämpa och att saker ändå blir fel. Detta kan såklart göra en ännu mer känslig för kritik eftersom det påminner en om alla andra gånger saker inte blivit som man velat eller tänkt sig.
Självtest ADHD för kvinnor
Den amerikanska tidningen ADDitude, har ett självtest som är speciellt inriktat till kvinnor. Testet är inget diagnostiskt test, och kan tyvärr inte säga med säkerhet om du har ADHD eller inte. Ju fler av beskrivningarna du känner igen dig i, desto större anledning till att söka en ordentlig ADHD-utredning, speciellt om du upplever att dessa symptom orsakar dig stora problem eller stort lidande i vardagen.
Vanligt med sen ADHD-diagnos för kvinnor
Varför får flickor och kvinnor med ADHD ofta sin diagnos senare än pojkar och män? Det finns några olika förklaringar, läs mer om dessa i inlägget Vanligt med sen ADHD-diagnos för kvinnor.
KÄLLOR OCH REFERENSER
1. Kathleen G. Nadeau, Ellen B. Littman och Patricia O. Quinn (2015) Flickor med ADHD - Hur de känner och varför de gör som de gör
2. Lotta Borg Skoglund (2020)
ADHD - från duktig flicka till utbränd kvinna
Comments