ADHD/ADD & extrem trötthet
- Felicia
- 11 feb. 2021
- 4 min läsning
Uppdaterat: 7 sep. 2022
Varför är jag så trött hela tiden?
Detta var min tusenkronorsfråga. Frågan jag ställt mig om och om igen hela mitt vuxna liv, ända sedan jag blev tonåring. Varför är jag så trött hela tiden? Varför orkar jag inte?
Som jag har sökt efter svaret på denna fråga! Jag har googlat och googlat. Jag har köpt självhjälpsböcker och läst vetenskapliga artiklar för att få reda på svaret. Jag har funderat på om jag varit allvarligt sjuk eller bara odisciplinerad. I över tio år hängde detta mysterium över mig som en grått moln. Tills den dag jag började läsa på om ADHD/ADD.
Inte många vet att trötthet är ett vanligt symptom på ADHD, men faktum är att många personer med ADHD (/ADD) upplever någon slags sömnsvårigheter, och extrem trötthet är en av dem. Orsaken till din extrema trötthet skulle faktiskt kunna vara ADHD. Extrem trötthet som inte går över, även fast du har sovit tillräckligt mycket, kan vara ett symptom på ADHD.
Det finns många sömnsvårigheter som är vanliga hos personer med ADHD, som kan vara orsaker till varför personer med ADHD blir så trötta.
Vanliga sömnsvårigheter
Vanliga sömnsvårigheter hos personer med ADHD / ADD är [1]:
Svårt att somna på kvällen
Svårt att sova genom natten
Svårt att vakna på morgonen
Påträngande sömnighet under dagen
Denna text kommer fokusera på den fjärde punkten, men i slutet även ta upp lite om de andra tre.
Extrem trötthet är vanlig bland personer med ADD (ADHD huvudsakligen ouppmärksam form)
Extrem trötthet som inte går över, även fast du har sovit tillräckligt mycket, kan vara ett symptom på ADHD, menar Bo Söderpalm, professor i neurovetenskap vid Göteborgs universitet. [4]
Paul Wender (en av pijonärerna inom ADHD-forskning) menar att personer med ADHD har en hjärna som styrs av intresse [2]. När en person med ADHD tycker att något är svårt eller tråkigt blir det otroligt svårt att hålla fokus. Hos personer med hyperaktivitet visar sig detta ofta i att personen inte kan sitta still, och mycket hellre vill springa upp och hitta något annat att göra, något som dess hjärna tycker är mer intressant. Hos personer med ADHD av främst ouppmärksam form (ibland kallat ADD) visar sig detta ofta i att personen helt enkelt blir väldigt, väldigt trött [3]. Helt plötsligt kan personen då bli extremt trött, så att det känns som att man får kämpa med att hålla sig vaken, eller till och med somna. Lena Westholm, en svensk psykolog, skriver:
“Personer med ADD har ofta kraftigt varierande vakenhetsnivå under dagen. Det är inte ovanligt med perioder av så stor trötthet under dagen att barnet eller den vuxne kan ha svårt att hålla sig vaken i skolan respektive på arbetet.” [3]

Westholm menar även att ADD för med sig en trötthet och orkeslöshet, som gör att personer med ADD kan ha svårt att göra saker, eftersom de helt enkelt har svårt att samla ihop tillräckligt mycket energi till det. Hon skriver:
“ADD för med sig bristande uthållighet och uttröttbarhet. Aktivitetsnivån regleras inte optimalt vilket gör det svårt att mobilisera tillräckligt mycket energi och fördela den på vardagens olika krav och bestyr. En känsla av energilöshet och trötthet ger en benägenhet att undvika eller skjuta upp framför allt krävande uppgifter.” [3]
Personer med ADHD är ofta nattugglor
Melatoninet, den signalsubstans som gör oss trötta, utsöndras senare på kvällen hos personer med ADHD, jämfört med neurotypiska personer (personer utan någon slags neuropsykologisk diagnos). Om en neurotypisk person blir trött halv tolv på kvällen, så blir en person med ADHD kanske inte trött förrän efter två på natten [2]. Detta gör att många personer med ADHD ofta är nattugglor.

Det finns olika teorier till varför det är på detta viset. En av teorierna är att personer med ADHD har en förskjuten dygnsrytm [1], och det finns till och med de som menar att detta förmodligen var otroligt värdefullt när människor levde som jägare och samlare [4]. Att alla personer i en grupp sover exakt samtidigt gör gruppen mycket sårbar. Om det däremot finns vissa individer som har en förskjuten dygnsrytm kan de stanna uppe och hålla vakt, medan de andra sover. När de andra mer morgonpigga individerna börjar vakna kan dessa ta över vaktskiftet, och nattugglorna kan gå och lägga sig. Detta borde alltså ha ökat gruppens säkerhet.
ADHD försvinner inte på natten
Barn med ADHD har ofta problem med andningsuppehåll eller ryckningar i benen under sömnen [2]. Det är som att rastlösheten och svårigheterna att hitta lugn inom sig själv gör att det blir svårare att sova djupt.
Även hos vuxna med ADHD är dessa problem vanliga. De vaknar lätt av ljud, ljus eller drömmar, och kan ofta vakna flera gånger på en natt, vilket gör att de sover sämre och inte får lika effektiv sömn.
Som zombies på morgonen
Många med ADHD kanske har svårt att somna på kvällen, men många av dem har ofta det motsatta problemet på morgonen. Då upplever många det som att det är näst intill omöjligt att vakna, och vissa sover igenom sina alarm och familjens stök. Även när man lyckats ta sig upp kan det kännas som att man ändå inte är riktigt vaken, utan som att man går runt och känner sig lite som en zombie hela förmiddagen [1].

För att sammanfatta
Extrem trötthet kan bero på ADHD. Extra vanligt är extrem trötthet hos personer som har ADHD av ouppmärksam form (det som ibland kallas för ADD). Även svårigheter med att orka ta sig upp ur sängen på morgonen, orolig sömn, eller svårigheter med att somna på kvällen kan vara symptom på ADHD.
Vill du ha mer liknande information? Följ gärna Hälsologiskt på Instagram så får du regelbundna uppdateringar och påminnelser om när det kommit ut ett nytt inlägg här på Hälsologiskt.se
Källor & referenser
Tidningen Additude This Is Why You’re Always So Tired (2004)
Tidningen Attention Många med ADHD har en förskjuten dygnsrytm (2018)
Lena Westholm, ADHD-center, Stockholms landsting - ADHD med huvudsakligen bristande uppmärksamhet - ADD
Dina Mediciner (2009) Symptom på ADHD
Ytterligare läsning


Comentarios